Het iconische gebouw uit de jaren '70, dat vooral bekendstaat om zijn kruisvorm, ligt boven het station De Brouckère en is momenteel het voorwerp van een ambitieus renovatieprogramma. Doel: een nieuwe, duurzame bestemming in Brussel creëren waar het aangenaam werken, leven en ontspannen is. Om dit te bereiken, volgt het architecturaal ontwerp de iconische lijnen van het oorspronkelijke gebouw en optimaliseert het de intrinsieke kwaliteiten ervan om onder één dak kantoren, woningen, winkels en een hotel te huisvesten.

Een toplocatie in hartje Brussel

De grootste troef voor de toekomstige gebruikers van OXY is de ultracentrale ligging in een van de levendigste wijken van Brussel, op het kruispunt met de Nieuwstraat en boven het winkelcentrum 'The Mint'.
Hier gebeurt alles te voet (of met de fiets!). Brussel-Centraal, Brussel-Noord of Brussel-Zuid bevinden zich immers op enkele minuten wandelafstand en er zijn tal van voorzieningen in een straal van 500 meter rond het gebouwencomplex: sportzalen, winkels, kinderdagverblijven, restaurants, hotels, scholen, musea, concertzalen enz. Het project voorziet ook in een nieuwe toegang tot het metrostation De Brouckère op de hoek van het Muntplein, aan de kant van de Bisschopsstraat.
Daarmee voldoet OXY aan het criterium van de stedelijke centrale ligging, die nu essentieel is om het beste talent aan te trekken en te behouden.

Een uitzonderlijke operatie met grote namen uit de wereldarchitectuur

De renovatie van het Muntcentrum wordt toevertrouwd aan het bekende Noorse architectenbureau Snøhetta, dat zal samenwerken met lokale bureaus (Binst Architects en DDS & ADE).
Al meer dan drie decennia ontwikkelt Snøhetta visionaire projecten die architectuur, landschap, grafische vormgeving, digitaal design en kunst combineren. Enkele van de opvallendste realisaties van het Scandinavische bureau zijn de voetgangerszone van Times Square en het paviljoen van het herdenkingsmuseum van 11 september aan het World Trade Center in New York, de opera van Oslo of, recenter, het nieuwe hoofdkantoor van de groep Le Monde in Parijs.
Voor OXY wil Snøhetta het bestaande gebouw naar de 21e eeuw brengen, met behoud van het unieke silhouet dat verankerd is in het collectieve stadsgeheugen van Brussel.

Een energiezuinig en uiterst duurzaam gebouwencomplex

OXY wil een voorbeeld zijn op het gebied van milieuprestaties in elke fase van zijn levenscyclus. Ambitieuze doelstellingen dus om koolstofneutraal te worden en die concreet vorm krijgen in de toepassing van de grote principes van flexibiliteit, omkeerbaarheid en recycleerbaarheid.

OXY zal bijvoorbeeld zijn eigen energie produceren (tot 40 procent van zijn behoeften) dankzij fotovoltaïsche panelen op het dak en de gevel. Het geheel wordt bovendien uitgerust met actieve systemen voor recyclage en warmterecuperatie van grijs water. Er worden ook warmtepompen gecombineerd met ondergrondse warmteopslag, waardoor het gebouw tot 30 procent minder warmte en koude zal produceren.
Tegelijkertijd zullen de doelstellingen inzake koolstofneutraliteit ook de principes voor de compensatie van broeikasgasemissies integreren via de ondersteuning van projecten met sociale en ecologische impact.
Tot slot streeft OXY, wat certificeringen betreft, naar uitmuntendheid met een BREEAM Outstanding-label.

Een multifunctionele hub, open voor de stad en bevorderlijk voor het welzijn van alle gebruikers

Naast de BREEAM-certificering streeft OXY ook naar het WELL Platinum-label dat de gezondheids-, comfort- en welzijnsvoorzieningen van de gebruikers van een gebouw onderscheidt. OXY zal zijn toekomstige huurders kantoren aanbieden die baden in natuurlijk licht, met een optimale luchtkwaliteit, thermisch en akoestisch comfort, en flexibele ruimtes die ontworpen zijn om informele uitwisselingen en serendipiteit te bevorderen. Dit laatste punt staat trouwens centraal in het OXY-project, dat een nieuwe multifunctionele bestemming uittekent met residentiële, commerciële en vrijetijdsfuncties. Deze openheid naar de stad verzekert OXY van een economische leefbaarheid en een harmonieuze stedelijke integratie in het hart van Brussel.
Met de renovatiewerken wordt ook de openbare ruimte uitgebreid met een auditorium, coworkingruimtes, cafés, winkels, maar ook een daktuin, een restaurant en een hotel met een adembenemend uitzicht op de Koninklijke Muntschouwburg. De sokkel van het gebouw zal ook worden hertekend voor een vlotte circulatie.

OXY wordt dus een nieuwe Brusselse bestemming, een woon-, ontspannings- en werkplek die 24/7 bruist van het leven.

In cijfers

Tegen 2025 biedt OXY...
  • bijna 44.000 m² nieuwe kantoren;

  • bars en restaurants;

  • een hotel met 250 kamers;

  • een aparthotel van 86 units;

  • woningen;

  • 6000 m2 landschapsruimtes.