De kantoorruimtes zijn na lonen de tweede uitgavenpost. Wanneer de huurovereenkomst van een onderneming ten einde loopt of als ze overweegt om in nieuwe projecten te investeren, herbekijkt ze normaal gesproken dan ook haar vastgoedstrategie. Deze beslissing gaat echter veel verder dan alleen het optimaliseren van de kosten, want als echte katalysator van de economische en maatschappelijke transformatie staat het kantoor meer dan ooit centraal in de totale bedrijfsstrategie! Hierna volgen dus de sleutelelementen waarmee u rekening moet houden wanneer u overweegt om uw huurovereenkomst te heronderhandelen of op zoek gaat naar nieuwe kantoren in België om te huren.

Wat u zeker moet weten over de rechten en plichten van een huurovereenkomst voor kantoorruimte in België:

  1. Het type activiteiten

    De huurovereenkomst voor kantoorruimte is van toepassing op de huur van een ruimte bestemd voor activiteiten die niet commercieel, ambachtelijk of industrieel zijn.

  2. Looptijd

    • Meestal wordt de overeenkomst voor minstens 9 jaar ondertekend, met de mogelijkheid om ze te verlengen en op te zeggen op elke driejaarlijkse vervaldag. Daarom spreekt men ook van 'huurovereenkomst 3-6-9'.
  3. Het huurbedrag

    In België wordt het geïndexeerd op basis van de gezondheidsindex die de evolutie van de levensduurte weerspiegelt. Het wordt doorgaans driemaandelijks vooraf betaald. De lasten worden samen met de huur betaald op basis van een voorlopig bedrag, met een aanpassing gebaseerd op de werkelijke kostprijs.

...En nog veel meer. Download de volledige gids voor meer informatie. 

Goed om te weten
Als u uw huurovereenkomst voor kantoorruimte wilt heronderhandelen, kijk dan na of ze een verbrekingsclausule of een driejaarlijkse vervaldag bevat in de komende maanden. Dat is dan onmiddellijk een gelegenheid om uw huurovereenkomst te herzien.

De kantoren aanpassen aan de nieuwe behoeften van de onderneming:

Welke criteria evalueren?

Met de nieuwe manieren van werken (flexoffice, telewerk, nomadisme ...) evolueren ook de vastgoedbehoeften en -strategieën van de ondernemingen. In het rapport vindt u alle elementen die u in de eerste plaats moet overwegen om in België kantoren om te huren te vinden die passen bij uw bedrijfsproject.

Kantoren kopen of huren:

Hoe beslist u?

Als uw huurovereenkomst bijna ten einde loopt, zal de vraag rijzen of u eigenaar van uw kantoren wilt worden of huurder wilt blijven. Hoe maakt u de juiste keuze? En welke andere opties moet u overwegen om uw vastgoedstrategie te optimaliseren? Hebt u al gedacht aan onderverhuring of coworking? Lees hier meer over in onze Real Estate Guide #1.

Real Estate Guide #1: Renegotiating your office lease
 - 
Indicates required field

U zal het bestand in uw mailbox ontvangen.

Door dit vakje aan te kruisen, geef ik mijn toestemming om commerciële aanvragen of aanbiedingen voor goederen en diensten van BNP Paribas Real Estate te ontvangen.

* Verplichte velden. Indien deze velden niet worden ingevuld, zullen we uw aanvraag niet kunnen behandelen.

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions. Image CAPTCHA
Vul de code in die u in de afbeelding ziet.

BNP Paribas Real Estate Belgium SA/NV, a public limited company, 235 Avenue Louise/Louizalaan, 1050 Brussels uses cookies and other methods to process information about you (such as identification data, including your contact details) for the purposes of processing the requests that you send to us via the website and, in some cases, for marketing purposes. For further information about how BNP Paribas Real Estate Belgium SA/NV processes your personal data in this context and about your rights (including your rights of access, correction, objection to processing for marketing purposes and your right to give instructions on how your personal data will be used after your death as well as, in certain circumstances, a right to erasure, to restrict processing, to data portability and a right to object to other forms of processing) and BNP Paribas Real Estate Belgium SA/NV's obligations in this area, please take a look at our Data Protection Notice available at https://data-privacy.realestate.bnpparibas/

Overweegt u om uw huurovereenkomst te heronderhandelen? Bent u op zoek naar kantoren om te huren in Brussel? Wilt u zich laten begeleiden in uw nieuwe vastgoedstrategie? Wat uw tertiaire plannen ook zijn, aarzel niet om contact op te nemen met de teams van BNP Paribas Real Estate Belgium.