In het nieuwe nummer van BuzzWords (nu te downloaden) belicht BNP PRE de vastgoedstrategieën die de bouwsector duurzaam optimaliseren. De Europese klimaatdoelstellingen voor 2050 die volgens het akkoord van Parijs zijn vastgelegd, moedigen immers aan om concrete maatregelen te nemen om het energieverbruik van gebouwen te verminderen. En om die decarbonisatie te versnellen, staan data en innovatie momenteel centraal in het beheer van gebouwen.

Vandaag bezorgt BNP PRE u een samenvatting van dit 9e nummer van BuzzWords, waarin wordt uitgelegd hoe het verzamelen van verbruiksgegevens de strategieën voor de exploitatie van gebouwen kan optimaliseren.

Energiemanagement in real time door gebouwgegevens te verzamelen

Adobe Stock

Het verzamelen en grondig analyseren van de gegevens van een gebouw speelt een cruciale rol bij het verkleinen van de koolstofvoetafdruk. Om deze informatie op te halen, gemakkelijker te begrijpen en de gebouwen gemakkelijker te monitoren, kunnen IoT-oplossingen worden ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan sensoren of meetsystemen die bijna overal in het gebouw worden ingezet. Die kunnen de natuurlijke lichtsterkte in het oog houden om de verlichtingssterkte te regelen, de buitentemperatuur meten om het binnencomfort aan te passen (verwarming, koeling), of het verbruik van elektriciteit of warm water voor huishoudelijk gebruik registreren.

Die gegevens onder de loep nemen zal het dus mogelijk maken om het energiegebruik beter te begrijpen, en om na te denken over optimalisatieoplossingen.

Om deze apparatuur en andere verbonden objecten (IoT-objecten) onder controle te houden, zijn gebouwen tegenwoordig uitgerust met een IT-gebouwbeheersysteem (GBS). Omdat het de werking van de verlichting, verwarming, ventilatie of airconditioning helpt plannen, kan het GBS dus de prestaties, de exploitatie, het comfort en zelfs de veiligheid van het hele gebouw verbeteren.

Bovendien kan de analyse van deze verbruiksgegevens aan de gebruikers van het gebouw worden meegedeeld, om hen bewust te maken van hun koolstofvoetafdruk en hen tegelijkertijd aan te moedigen om op dagelijkse basis milieuvriendelijker gedrag te vertonen.

Property Data Insight: een door BNP Paribas Real Estate ontwikkeld managementplatform

Met het oog op een geoptimaliseerde exploitatie van de gebouwgegevens stelt PDI een nieuwe tool voor datavisualisatie voor. De eerste test van dit platform werd trouwens uitgevoerd in Metal 57. Dat iconische tertiaire gebouw is het resultaat van de ombouw van de Renault-werkplaats (in Boulogne-Billancourt bij Parijs) en huisvest vandaag de medewerkers van BNP PRE.

PDI centraliseert en verenigt de gegevens om de property managers – maar ook de gebruikers van het gebouw en de investeerders – indicatoren ter beschikking te stellen met betrekking tot het gebruik van de vergaderzalen, het thermisch of akoestisch comfort van de kantoren, de luchtkwaliteit en het elektriciteitsverbruik, enz.

Tot slot biedt PDI niet alleen een overzicht van het gebouw in real time, maar belichaamt het ook de wens om transparant te zijn, en is het vooral een geweldige tool om de vastgoedstrategieën te optimaliseren.