In deze achtste editie, 'The Lighthouse H1 2024 – European Property Market Outlook', presenteert BNP Paribas REIM zijn vooruitzichten voor de Europese vastgoedmarkt aan de hand van zijn interne prognoses, analyse en de expertise van zijn lokale teams. Hier bepaalt BNP Paribas REIM zijn overtuigingen en beleggingsopportuniteiten voor begin 2024 en daarna.

De Europese vastgoedmarkt bevindt zich in een overgangsperiode, maar blijft veerkrachtig

2023 was een cruciaal en uitdagend jaar voor de vastgoedmarkt die te maken kreeg met talrijke uitdagingen: een daling van het wereldwijde kapitaal, fundamentele veranderingen in werk- en levenspatronen, hoge rentes, dalende prijzen voor alle vastgoedtypes, beleggers die op hun hoede waren en een terugval van de marktliquiditeit met 60 procent vanaf Q3 2023. De mismatch tussen de verwachtingen van kopers en verkopers resulteerde in minder transacties en had een aanzienlijke impact op de marktactiviteit.

De vooruitzichten zien er echter behoorlijk anders uit. In de loop van 2024 zullen vastgoedbeleggers meer mogelijkheden hebben om nieuwe strategieën te implementeren, omdat ze een duidelijker beeld zullen hebben van prijsaanpassingen en de richting van het monetaire beleid.

De vastgoedfundamentals zijn nog altijd robuust en megatrends zullen de gebruikersvraag blijven beïnvloeden en opwaartse druk op de huurprijzen uitoefenen.

Beleggers zouden zich moeten richten op vastgoedtypes die in de komende vijf tot tien jaar klaar zijn voor groei. Deze omvatten voornamelijk het woonsegment (appartementen, seniorenwoningen, gezondheidszorg), ondersteund door demografische veranderingen en een vergrijzende bevolking; logistieke faciliteiten, gevoed door de gestage toename van onlineshopping; en recreatievastgoed zoals hotels, waar het herstel na de pandemie aantrekkelijke rendementsvooruitzichten biedt. Ook de kantoorsector zal beleggers blijven aantrekken, met een breder spectrum aan strategieën. De belangrijkste beleggers zullen zich meer richten op CBD-kantoren, met rendementen die voornamelijk worden gedreven door het schaarse aanbod en een sterke huurgroei. Beleggers die toegevoegde waarde zoeken, zullen interessante mogelijkheden hebben om waarde te creëren via vermogensbeheer, hetzij op secundaire locaties, hetzij op 'gestrande' activa.

"In dit rapport wordt uitgelegd dat de wereldeconomie veerkrachtig is gebleken en dat Europese landen de voorspelde recessie in 2023 hebben vermeden. Dit jaar moeten we een geleidelijk herstel zien, onder meer door een lagere inflatie, sterke arbeidsmarkten, stijgende lonen, investeringen in verband met de groene transitie, ... Dit alles zal een positieve impact hebben op de vastgoedmarkt en nieuwe kansen creëren voor beleggers", aldus Laurent Ternisien, Deputy Head voor BNP Paribas REIM.

Download het persbericht om het volledige artikel te lezen.

In het vervolg van het persbericht, belichten we vijf gebieden waar we in 2024 veel aandacht aan zullen besteden.

Foto credit:
© AdobeStock

BNP Paribas Real Estate Press
Media Relations
press.rebe@realestate.bnpparibas